Slusegård

Adresse: Strandvejen 10, 3720 Aakirkeby.Pedersker sogn,
Ejer:.Preben Christoffersen, Slusegård
Opført: Begyndelsen af 1800tallet.
Type: Underfaldsmølle med direkte træk til kværn.
Bevaring: Fredet 1960 – udvidet 2016.
Anvendelse: Ikke i brug, men funktionsdygtig.
Tilgængelighed:Offentlig tilgængelig. Ikke åben.

Slusegårds vandmølle ligger tæt ved udløbet af Øle å på Sydbornholm. Her er opdæmmet en mølledam, hvortil der foruden vandmøllen er tilsluttet et ørredhus. Til anlægget hører også et klækkehus til udklækning af ørredyngel og et kildehus over en kilde, som forsyner klækkehuset med rent vand.

Vandforsyningen til mølle og ørredhus fra dammen reguleres med stigborde, og til dammen er også tilsluttet andre stigborde til overløb.

Møllen er opført  i midten af 1800tallet, som afløsning for en mindre plaskemølle, mens ørredhuset er opført i sidste halvdel af 1800tallet af Slusegårdens ejer, efter sigende, med inspiration fra lignende franske anlæg.
Ørrederne fanges i ørrredhuset, stryges for rogn som udklækkes i klækkehuset, hvorefter ynglen sættes ud i åen, vokser sig store og finder til havs, for at komme igen og lægge æg i åen, men nogle fanges igen osv.

Møllehuset er en stråtækt fire fag lang bindingsværksbygning, hvor møllehjulet sidder overdækket i det ene åbne yderfag. Vandhjulet trækker en enkelt kværn til maling af mel med direkte træk fra mølleakslens gravhjul. Til gravhjulet kan også tilkobles en snorskive, som med et langt endeløst reb kunne trække en sav og hakkelsesmaskine oppe på gården.

Efter at have været i meget ringe forfatning tog den nye ejer i 1949, Sv.Å. Christoffersen, i samarbejde med Nationalmuseet og Bornholms Museum fat på en større istandsættelse af mølledam og bygninger i 1950erne og -60erne. Vandmøllehjulet blev fornyet i 1989, og møllens kværn kan nu fungere.

Hele komplekset er unikt, og derfor både naturfredet og bygningsfredet med offentlig adgang.

Der er truffet beslutning om udvidelse af bygningsfredningen i 2016.
Se links nedenfor.

2012
Øverst med stråtag ses Kildehuset og nederst det gule Klækkehus, som  i 2016 er blevet inddraget i fredningen, sammen med mølledam og stemmeværker.

Læs mere om hele anlægget, fredningerne mm.:

– Et hæfte om mølleanlæggets istandsættelse i 1950-erne – se denne PDF.
– Bygningsfredning 1960 og udvidelse 2016  – HER.
– Naturfredning 1968 – HER
– Fredningsudvidelse,  2016 – HER
– Mere om vandmøllen m.v, arkæologi og fredningen HER