Den naturfredede Svartingedal øst for Hasle er – august-september 2016 – blevet skæmmet af en grov og hensynsløs skovning på en del af dalens østside.
(Læs om Svartingedalen HER)
Foreningen Bornholm, der har været initiativtager til fredningen i 1927 og senere i 2001 har fundet denne “flankhugning” med skovningsmaskine for så grov, og klart stridende mod fredningsens bestemmelser, – at der den 8. sept. 2016 er indgivet politianmeldelse.
( – se “straffen” nederst på siden)
Foreningen Bornholms formand, Svend Kramp, giver nedenfor et resumé af politianmeldelsen – og perspektiverne.
Rønne 8.9.2016
Ved Foreningen Bornholms generalforsamling i 2001 blev det foreslået at få fredet den smukke sprækkedal Svartingedalen øst for Hasle, med dens klippesider og urskovsagtige naturskov. Danmarks Naturfredningsforening påtog sig at rejse fredningssagen, men det tog mange år at få den gennemført, så glæden var stor, da Fredningsnævnet endelig i 2010 gennemførte en fredning, som blev stadfæstet af Natur- og Miljøklagenævnet i 2013.
Så var denne enestående natur i Svartingedalen sikret, og der blev lavet en plan for, hvordan man bedre kan komme ned til dalen og opleve den smukke natur – troede vi alle.
Men her i eftersommeren har ejeren af en lang skovstrækning på østsiden af dalen fældet stort set hele skoven, bortset fra enkelte fritstående træer, for at lave alt det fældede træ til flis, på trods af alle bestemmelserne i fredningen, og på trods af, at han selv i sin tid modtog en ret stor erstatning for fredningen.
Så nu har Foreningen Bornholm rejst en politianmeldelse mod ejeren. Anmeldelsen bringes her i uddrag, med henvisning først til Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse:
”§1 Fredningens formål:
Fredningen har til formål
- at sikre og forbedre offentlighedens adgang til arealerne,
- at sikre og udvikle det nuværende urskovslignende skovbillede,
- at medvirke til at sikre arealerne …. som levesteder for et varieret dyre- og planteliv”
Ӥ5 Retningslinier for drift mv. af de forskellige arealer og naturtyper:
Skoven skal have et vedvarende skovdække, altovervejende med hjemmehørende løvtræer og buske. Foryngelsen af skoven skal ske ved selvforyngelse, og skovdrift skal ske ved plukhugst. Gamle udgåede træer og stubbe må ikke fjernes.”
Skovhugsten har fjernet det vedvarende skovdække, den er ikke sket ved plukhugst som foreskrevet, og gamle udgåede træer er fjernet. Derved er det urskovslignende skovbillede fuldstændig forsvundet, og arealet er ikke sikret som levested for et varieret dyre- og planteliv.
Det er en så voldsom og bevidst overtrædelse af fredningsbestemmelsen, at Foreningen Bornholm vil kræve ejeren gjort straf- og erstatningsansvarlig:
Fredningserstatningen skal betales tilbage, indtægten ved salget af flis bør konfiskeres, og ejeren bør idømmes en klækkelig bøde for den grove og bevidste tilsidesættelse af fredningen, ødelæggelsen af det fredede areal og for at have gjort det for økonomisk gevinst, jvf. Naturbeskyttelseslovens § 89, stk. 1 og 2.
Ifølge loven kan straffen endda forlænges op til 1 års fængsel, hvis der er tale om forsætlighed eller grov uagtsomhed, og der er voldt skade på de beskyttede interesser og den pågældende har haft økonomisk fordel ved overtrædelsen.
Foreningen Bornholm vil desuden gerne have undersøgt, om køberen af det således ulovligt producerede flis også kan gøres straf- og erstatningsansvarlig, i så fald med krav om en ligeledes klækkelig bøde.
____________________
Såvidt den aktuelle politianmeldelse, men den drejer sig ikke kun om at straffe en enkelt mands grove overtrædelse af en lokal frednings klare bestemmelser, men er også et forsøg på at bremse den igangværende fældning af de bornholmske småskove til flis. Flis er godt til bl.a. fyring og produktion af mange typer træ-holdige materialer, men det må kunne skaffes ved en mere skånsom fremfærd over for naturen og landskabet, for eksempel ved en regulær naturpleje i stedet for den hårdhændede og tilfældige skovrydning, der sker i disse år.
Vi mener, at det vil være ødelæggende for det bornholmske landskab, hvis mange store og små skove fældes og ligger øde hen som åbne sår i landskabet, kun for at ejerne kan tjene nogle penge på at sælge træet til flis. Det tager årtier, før sådan en skov vokser op igen, og i mange tilfælde er skovbunden ødelagt af de store maskiner, så almindelige mennesker ikke vil kunne gå i skoven. Alle er glade for den bornholmske natur, som også er med til at trække turister og nye beboere til øen, men naturen vil lide ubodelig skade, hvis den ukontrollerede skovfældning fortsætter.
Svend Kramp
Det tager en del år, før det er genoprettet!
Men det redder jo ikke den fredede skov. Den er ødelagt i lang tid uanset, at der vokser ny skov op. En stor del af den fredede skov er dog heldigvis stadig bevaret i den nordlige del af dalen.