Møllers Pensionat

Møller Pensionat


Hotel Hammershus og til venstre Møller Pensionat – set fra ruinen.
Peter Haubergs arkiv, Nationalmuseet. omkring 1900.
​Sådan så det ud ved stiftelsen af Foreningen Bornholm.

Møllers Pensionat, var et omdrejningspunkt og emne for stiftelsen af Foreningen Bornholm. Den blev stiftet 24, november 1906 i protest mod den voldsomme tyske turisme på Nordbornholm og tysk opkøb af arealer for flere udstykninger til byggerier i området øst for Hammershus, hvor der endda blev talt om en bebyggelse ”Neu Berlin”.
 Hele Hammerknuden var allerede på tyske hænder.

Faren for ekspanderende byggeri ville skæmme ruinen, mente mange bornholmere ligesom museumsinspektør Peter Hauberg, Nationalmuseet, som i mange år havde stået for restaureringen af Hammershus.

​Så i Foreningen Bornholms første vedtægter blev det bestemt, at formålet skulle være ”…at søge naturskønne og historisk mindeværdige Steder fredlyste, bevarede og gjort alment tilgængelige for Befolkningen, samt at forebygge at de komme i udlændinges eje”.
Se den fulde og første vedtægt HER

I første omgang gjaldt det at forhindre flere nybyggerier ved Hammershus, så foreningen satte sig for at skaffe penge ved indsamlinger til at købe eller lægge fredningsklausuler på de omliggende jorder. 
Der skulle rejses mange midler til køb af Møllers Pensionat med grund, og til erstatning for fredning af det meget store areal, der tilhørte slotsvangegården Hammersholm. Til det blev der udarbejdet nedenstående opråb.​
Forsiden af et opråb. Se det HER
Interesseområder. Klik på foto, eller HER
 
Man kunne ikke fjerne det store Hotel Hammershus, bygget i 1895 i stedet for et gammelt gæstgiveri. (Hotellet, der efterhånden havde vokset meget stort, blev først revet ned i 1968).
I stedet købte foreningen i 1907 Møllers Pensionat, en gammel avlsbrugerejendom, der af ejeren L. Møller var omdannet til pensionat til de mange gæster på Hammershus og Nordbornholm.

Den ejendom blev det første af foreningens mange jordkøb rundt på øen. Købet er indført i kassebogen 30.4.1907 med udgifter på i alt 414,38 kr. ”Stempling Købekontrakt L. Møller”. Købesummen var 50.000 kr., hvilket utvivlsomt var mange penge efter datidens målestok og foreningens økonomi, så pengene var skaffet ved indsamlinger udover de beskedne medlemsbidrag på godt 800 kr., der var kommet ind siden årsskiftet. ( Ejendommen blev kort efter overdraget til staten, efter tinglysning af fredningen).

​(Hauberg var en at initiativtageren, og arbejdede i “baggrunden” – i hans arkiv på Nationalmuseet findes indsamlingslister – se HER)

Efter den post i kassebogen er samme dag indført en udgift på 83,30 kr. : ”Stempling af Deklaration ”Hammersholm”. Deklarationen gik ud på at gårdens jorder ikke måtte udstykkes, bebygges eller benyttes til stenbrud.
​Der var allerede solgt tre parceller fra Hammersholm til tysk bebyggelse, og den ene var bebygget, men nu blev der lukket for flere huse – og senere købte foreningen de to ubebyggede parceller.

En lignende klausul blev tinglyst på det store jordtilliggende til Møllers Pensionat (Slotsgården), der gik helt ned til kysten, så man fik fredet de smukke klippepartier mellem ruinen og Sæne bugten, og hele jordstykket blev derefter overdraget til staten.

​Mathias Johannes Schou, avlsbruger i Sandvig, og Anninius Schou, snedkermester i Gudhjem, havde købt hver en halvpart den 29.april 1902 af Hotel Hammershus og tillige i 1908 Møllers Pensionat (Slotsgården) hver en halvpart –  og ejede  stedet, indtil brugsuddeler Thor Rønne overtog det 1940.
Kaj Madsen købte Møllers Pensionat 9. juni 1942 efter tvangsauktion. Hans kone Lykke Madsen drev det til 1967, hvor Kulturministeriet købte det 31. maj.​

1952. Hammershus Hotel med Møllers Pensionat bagved til højre, øverst.
​Sylvest foto, Kgl Bibl.
Med byggeriet af det nye Hammershus Besøgscenter, som forventes indviet i foråret 2018, ville Slotsgården blive overflødig og ifølge lokalplanen for de nye besøgscenter skulle Slotsgården rives ned.  Det blev den, og når græsset til foråret vil dække tomten er der frit og uforstyrret udsyn til Hammershus ruin.
 Foreningen Bornholm havde oprindelig ikke til hensigt at Møllers Pensionat skulle nedrives, men først og fremmeste hindre at der kom mere byggeri på grunden, der strakte sig mod nordvest helt ned til Sæne Havn.

​Eftertidens store statslige opkøb i 1960-erne og efterfølgende nedrivninger, der startede sidste i 1960-erne med især Hotel Hammershus, tog nu også –  som det sidste –  Møller Pensionat med, for effektivt at give frit og uforstyrret udsyn til Hammershus.
Læs hvorfor HER


 På 367-hjemmesiden kan man følge nedrivningen trin for trin – se siden HER
Nedrivningen trin for trin som en PowerPoint HER( stor 16 Mb-pptx-fil)

Her lå Slotsgården – Møllers Pensionat! – fjernet og jorden jævnet for nyt græs.
​NHL foto 10.12.2017

Læs mere on stedets natur og kultur HER.
Hvad mange sikkert ikke ved, så er der under jorden lige nordøst for den nu nedrevne Slotsgård rester af en middelalderlig kalkovn, hvor der er brændt Limensgadekalk – ligesom man til  de seneste restaureringer har brændt kalk i små ovne. Se rapporten i dette link HER rapport

Udsigt til det nye Hammershus Besøgscenter – en ny “Slotskro”?
​Er færdig udvendig , forventes åbnet marts 2018.
​NHL 10.12.2017
. Se mere om det HER. 

Hvad de færreste måske ved, var Møllers Pensionat et levn fra den gamle Slotskro ved skellet og ”Slotsleddet” til selve slotsgrunden.
Den historie kan læses HER