Melsted mølle – Melstatrøntan
Melstedgård, Melstedvej 25, 3760 Gudhjem.
Ejer:
Foreningen Bornholm. Forvaltes af Bornholms Museum.
Opført:
Slutningen af 1700-tallet i Aarsballe, senere i Tejn 1850 og Melstedgård 2006.
Ombygget flere gange.
Type:
Stubmølle med spån på tag og 3 sider, bræddeklædning på læside. Højt rundt stenfundament. Vinger for jalousier med fjedersvikning. En stenkværn.
Bevaring:
Fredet 1959.
Anvendelse:
Fuldt funktionsdygtig.
Tilgængelighed:
Tilknyttet Landbrugsmuseet Melstedgård, hvor møllen er åben for publikum
Melstatrøntan er en mølle med en noget ”fortumlet” tilværelse. Det er flyttet to gange, er ombygget og udvidet og moderniseret flere gange.
Den blev ”født” i Aarsballe som en typisk lille stubmølle -Træbene mølle – i slutningen af 1700-tallet. Herfra blev den flyttet til Tejn i 1849. Havde flere ejere indtil 1882, hvor Peter Mikkelsen overtog møllen, og hans søn derefter – kaldtes derfor af Tejnboerene Mikkelsens mølle, Mikkelsen ombyggede og moderniserede møllen et par gange et par gange. Stod siden 1938 ubrugt i ca. 70 år, fredet og ejet af Foreningen Bornholm.
Omgivelserne med huse og træer lukkede med tiden møllen inde, og den ville aldrig kunne fungere på det sted. Den trængte efterhånden også til en kraftig restaurering, og Foreningen Bornholm besluttede at flytte møllen. I 2006 blev den skilt ad og flyttet til Landbrugsmuseet Melstedgård i 2006, blev grundigt restaureret til fuld funktionsdygtig stand, indviet 2009, og er siden vist frem for de besøgende på museet, og der males af og til korn på møllen.
Der har aldrig tidligere ligget en vindmølle ved Melsted, men der har været en vandmølle hørende til Melstedgård. Der var ikke langt til Gudhjem, hvor der i ældre tid lå flere møller, nu er der kun den meget store hollandsk mølle tilbage.
Læs mere om møllen historie – opdelt i fem perioder – ”liv”her:
Første Liv. Træbene Mølle i Aarsballe /Klemensker o- 1790 – 1849
Andet Liv. Tejn – flyttet 1850.
Tredje Liv. Tejn – Mikkelsens mølle
Fjerde Liv. Tejn – Foreningen Bornholm, Fredning
Femte Liv. Melstedgård – 2006 – Museumsmølle.
Den kaldes Melstatrøntan – af fiskerne – de måtte ikke sige mølle, når de var på havet, det kunne udsætte dem for fare, sagde man – man sagde derfor ”trønta”.
Ordet har nordiske aner.
Mange møller var kendingsmærker for fiskerne, når de skulle i havn – sådan fungerede den i Tejn.
Nederst er “liggeren” – den underste kværnsten – ligger fast. – den øverste med jernringene er den store tinge roterende “løber”.
Stubmøllen er fuldt funktionsdygtig, og kan male korn – når der er vind nok.
Møllen har en kværn, som kan male flere slags korn, men er fortrinsvis beregnet til rugmel. Der er ingen sigte i møllen, og det mel, som males på kværnen er fuldkornsmel, hvoraf der blandt andet kan bages godt rugbrød. Møllen kan også male hvedesorter, ligeledes til fuldkornsmel, og til dyrefoder males byg. I ældre tid kunne byggen ”knækkes” til gryn for især grød, der var en daglig spise. Vil man have finere lyst mel må det sigtes på håndsigte, men helt hvidt mel som moderne hvedemel får man ikke. Til gengæld er det mel der males sundt og godt, med alle kornenes bestanddele, som mange foretrækker i dag.
Konstruktion og
teknik
Melstatrøntans runde høje fundament og vingernes konstruktion er unik, ikke kun på Bornholm, men i hele Danmark.
Det høje runde fundament med en cirkulær trærem, hvorpå de til de fire støtteben står – et under hvert hjørne, stabiliserer møllen.
Sådan en konstruktion kendes ikke fra andre steder, og må tolkes som møllerens og den lokale møllebyggers ”opfindelse”. Nok et resultat af angst for at møllen skulle vælte – måske fordi møllens svans er meget kort. Møllevingerne blev hævet for at få mere vind til vingerne – senere blev vingerne endnu længere og tungere, og møllen blev forlænget bagud med ca. 80 cm – det gav større bevægelser i kraftig vind – møllen ”vugger” – . – og støttebenene sikrede og stabiliserede møllen.
Der kendes ikke stubmøller med et højt rundt fundament som under Melstatrøntan.
Det andet unikke er vingerne med ”fjedersvikning -et system, der skal holde jævn hastighed på vingerne ved i skiftende vindstyrke. ”
Det findes heller ikke på nogen anden stubmølle, og i dag ej heller på en mølle i funktion.
De mange års brug, flytninger og ind imellem forbedringer har sat sit præg på møllen.
Der er ikke så meget originalt fra 1700-tallet i møllen – noget af tømmerkonstruktionen, og især den store bærende ”stenbjælke” midt i møllen. Meget er udskiftet, som følge af slid og ælde, eller i forbindelse med flere moderniseringer gennem tiden. Ved den sidste restaurering i 2006-2008 fandt vi dog flere originale tømmerstykker og spor, som gav os indblik i møllens oprindelige konstruktion og ændringer gennem tiden.
Møllen havde
fra starten de traditionelle stubmøllevinger med ”split” – tynde træflager, ( se Egeby) men
møller Mikkelsen i Tejn forsynede møllen med de moderne fjedersvikvinger
omkring 1900, og forbedrede dem igen i 1920erne.
En nærmere
forklaring:
Kornmalingen
forgår bedst ved en bestemt og jævn ensartet omdrejningshastighed på kværnsten.
Det bestemmes af vingernes omdrejningshastighed, som igen bestemmes af
vindstyrken – der jo kan være meget varierende, både fra dag til dag, men også
i løbet af dagen og fra time til time.
Det har
altid været et problem for vindmøller – og det er i dag også et problem man
kæmper med på de moderne vindmøller.
”Svikning”
er et mølleteknisk udtryk for regulering af vingernes ”sejlflade” – altså det
areal på vingerne der fanger vinden og får dem til at dreje.
Med klapper
kan arealet ”vingefanget” skifte, ved at klapperne lukker mere eller mindre
til. Åbnes klapperne, går vinden igennem, og hastigheden dæmpes.
Fordi klapperne er excentrisk ophængt kan en
kraftigt vindpust presse klapperne op, og “vindfladen” reduceres – vinden blæser igennem. Klappernes tillukning er bestemt at
store fjedre på hver vinge – deraf udtrykket ”fjedersvikning”.
Man bremser den hver gang med persen, som kan betjenes nedefra med et reb.
Når persen endelig løftes – så kører møllen stabilt.
Det gøres med en tynd wirer, nederst med en ring til kroge i forskellig afstand – øverst i fjederen – se ovenfor.
Persen er en meget vigtig del i møllen at havde i god stand.
Persen lettes med persebommen – en kraftig vippearm, der er har fat i persen med et jernbeslag. Persebommen sidder her i vestre side – det er ikke normalt, og indikere at møllens vinger kører “avet om” – modsat en de fleste hollandske møller.
|
Persen lettes med et reb omkring en trisse – rebet går ned gennem møllen, så persen kan betjenes nedenunder, og videre ned til jorden, hvor persen skal betjenes, når vingerne skal sejles på – sættes i gang – eller sejles af – stoppes.
|
Her samles meles også op i en særk.
Til vestre ses den lodrette stub og ovenpå stenbjælken – de vigtigste og største tømmerstykker i møllen – de styrer og bærer hele møllen.
gennem den skrå trætud kommer melet ned i en sæk, der hænges op i et par kroge.